Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Recept voor gegrilde Spaanse sardientjes

Recept voor gegrilde Spaanse sardientjes

Recept voor gegrilde Spaanse sardientjes

Voor mij is er niets leuker dan gegrilde sardientjes eten op het strand van Málaga. Ze zijn goedkoop, gezond en heel erg lekker.
Hier aan zee worden ze meestal geroosterd aan bamboe stokken boven olijfhout en dat proef je. Ze worden geserveerd met een beetje grof zeezout en een schijf citroen en je eet ze met je vingers. Heerlijk.
Toch kan je de visjes ook best lekker thuis maken en dan dusdanig dat je er een Mediterraan gevoel bij krijgt. Hiervoor gebruik je een grillpan of grillplaat en je hoeft er bijna niets voor te doen. Zorg je er wel voor dat je de sardientjes vers bij de visboer haalt?

Ingrediënten:
* Sardientjes
* Olijfolie
* Grof zeezout
* Citroen

En nu even opletten

Maak de pan goed heet en zorg dat de bodem bedekt is met een likje olijfolie. Vooral niet teveel!
Grill de visjes om en om totdat ze gaar zijn en leg ze vervolgens op een mooi bord. Strooi er grof zeezout overheen en garneer met dikke schijven citroen. Dat is alles. Serveer met vers stokbrood en laat je gasten vooral met hun vingers eten. Het hoort hier nu eenmaal zo.
Voor de vette vingers zet je er een kommetje warm water met citroen bij.

Goed om te weten dat je gegrilde sardientjes vooral niet met mes en vork eet.
Zelfs de obers kijken met je mee. Gegrilde sardientjes eet je met je vingers en het is misschien even oefenen maar als je het eenmaal door hebt wil je niet anders meer.
Mijn eerste ervaring met het eten van gegrilde sardientjes was bij het beroemde restaurant Baños del Carmen in Malaga.
De zeer ervaren obers daar helpen je graag een handje en ze nemen hun taak serieus.
Voor je het weet komen ze je bestek afpakken.