Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Geluk is

Geluk is

Wat is dat toch met geluk en waarom jagen we het allemaal na?
Hoe vind je geluk en waar bestaat het uit? Is geluk gezondheid, vrijheid, liefde, vriendschap, waardering, rijkdom?
Het leven is kort en ook nog eens hartstikke ingewikkeld. Je weet diep in je hart dat je ieder moment iets zou kunnen overkomen en dat maakt het hebben van geluk zo noodzakelijk voor ons. Het leven is nou eenmaal een ratjetoe van willekeurige gebeurtenissen en er word geen onderscheid gemaakt tussen arm of rijk.  Zelfs Steve Jobs, één van de rijkste mannen ter wereld kon met al zijn miljoenen zijn leven niet redden. Een treffend staaltje van ‘geluk is niet te koop’.
Geluk is vluchtig. Het ene moment loop je fluitend over straat, een volgend moment loop je onder een bus omdat je niet uitgekeken hebt bij het oversteken. Geluk is ijl. Geluk kan je niet vastzetten, niet vasthouden. Je kunt het hooguit koesteren en trachten geluksmomenten te verzamelen.

Geluk is een goede gezondheid en een slecht geheugen. (Ingrid Bergman. Zweeds actrice 1915-1982)

Ik werk aan m’n geluk en sinds kort zelfs heel bewust. Liefde en vriendschappen komen op de eerste plaats en ofschoon ik nu niet bepaald de deur platloop bij vrienden, kennissen en familie, zijn de momenten die we met elkaar doorbrengen heel belangrijk voor me. En wat betreft de liefde….. ik had het niet beter kunnen treffen. Dát is nog eens geluk hebben.
Verder begin ik (een tikje laat) in te zien dat gezondheid voor mij toch wel op de tweede plaats komt. Nu was ik mijn hele werkende leven niets minder dan een keihard werkende, overmatig drinkende, rokende en vloekende horeca-ragbak maar die tijd lijkt voorbij te zijn. Alhoewel… Ik zoek alternatieven. De twee pakjes sigaretten per dag zijn vervangen door een elektronisch exemplaar, de twee flessen wijn per dag maakten plaats voor alcoholvrije biertjes en snel eten uit makkelijke pakjes en zakjes heeft Alexander er in de loop der jaren wel uitgeslagen maar als ik de kans krijg sla ik van tijd tot tijd toch toe en eet me rondom gelukkig aan junk food. Bij voorkeur aan Hollandse kroketjes en slagroomtaart van de Hema. Ik zoek naar vervangers voor mijn vroegere levensstijl en voorlopig lukt het me op deze manier wel aardig alleen de kroeg wil ik niet meer in. Zonder een paar flinke borrels voor m’n neus vind ik er gewoon niets meer aan.

Geld heeft voor mij absoluut zijn waarde. Veel hoeft het niet te zijn maar ik wil er wel graag in kunnen pootjebaden.
Ik hecht weliswaar niet erg aan spullen, sierraden of mooie kleding maar ik wil wel de zekerheid hebben van voldoende geld op de bank. Voor nu en voor later. Je weet immers maar nooit dus hou ik de bankrekeningen strak in de gaten en er ontgaat me maar heel weinig. Genoeg hebben geeft me zekerheid en dus innerlijke rust en je weet het… ik functioneer het best op rust, reinheid en regelmaat maar geluk is voor mij ook: lange en verre reizen, zweten in de heetste sauna’s van het land, kruidentuintjes, ontbijt op bed, bossen geurende lavendel, dampende paarden, een boeiend boek, exotische offer-tempels met fruit en wierook, een goed gelukte appeltaart en onverwacht dat éne leuke restaurantje vinden.
Pas zat ik achterop bij Alexander op de scooter. Het was al donker maar de avondlucht was nog aangenaam warm. We reden door de heuvels terug naar huis en overal rook je de geur van jasmijn. We maakten een zoveelste bocht en opeens doemde de stad Malaga in de verte op, badend in het licht en met de Middellandse zee duidelijk zichtbaar aan haar voeten. Dat was weer zo’n geluksmomentje voor me. Ik sla het allemaal op. Meer dan dat hoef ik niet, behalve dan van tijd tot tijd een kroketje. Da’s ook geluk.