Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Minimalisme en rijkdom

Minimalisme en rijkdom

Als beginnend boeddhist heb ik het er maar druk mee. Er is heel veel werk aan de winkel voor mij. Ik leer mediteren, werk aan mijn veel te grote ego, mijn altijd aanwezige vooroordelen en m’n grote bek. Ik had het graag wat netter willen verwoorden maar als ik dat doe, mis ik de essentie.
Gelukkig heb ik ook een eigenschap waar ik wel erg blij mee ben en dat komt me in de Boeddhistische leer goed van pas. Ik hecht maar weinig waarde aan goederen, ben minimalistisch en kan leven van weinig. Voor mijn Alexander ligt dat een tikje anders en dat zie je terug in ons leven.
Ons huis is ruim en voorzien van een grote tuin en zwembad. Er staat een stoere Land Rover voor de deur en we kijken uit over de Middellandse Zee. Kan het nog luxer?


Maar als je iets beter kijkt, zul je zien dat bijna alles wat in huis staat een doel dient. De paar kasten die er staan zijn zo goed als leeg, er is geen schuur, garage, voorraadkast of andere opslagruimte.
Wel ligt er op iedere stoel een fleurig kussen, in de vaas staan bloemen uit de tuin, er hangt uitbundige decoratie aan de muren en de koelkast zit vol. Het huis is gezellig en comfortabel maar ik wil niet meer hebben dan nodig is. Dat is voor mij pure rijkdom. Een kleine kledingkast, een paar schoenen, een beetje geld op de bank en een brommertje voor mijzelf. Het is klein leven waar gek genoeg hard voor gewerkt moet worden maar ik vind het verrukkelijk.
Mijn favoriete stad Malaga ligt bijna om de hoek. Best of both worlds.