Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Tapas- De beroemde ‘Gilda’

Tapas- De beroemde ‘Gilda’

Tapas- De beroemde ‘Gilda’.
Ja zeker. De Gilda is een van de meest geliefde tapas op de kaart. Loop maar eens over een Spaanse markt en zoek een kraam waar ze olijven verkopen. Je kan er bijna donder op zeggen dat je er de beroemde tapa ‘Gilda’ zult vinden. Vanzelfsprekend krijg je ze ook in bijna iedere tapas bar.

Ik at deze Gilda tapa aan een stokje voor het eerst in San Sebastian en de barman liet me weten dat je deze in één keer in je mond diende te stoppen. Het bleek onmogelijk. Talloze keren heb ik het geprobeerd maar het lukt me nog steeds niet.
De Gilda tapa bestaat uit een stokje waar olijven, een gezouten ansjovisje en ingelegde groene pepers (piparras) aan geprikt zijn. Een hele eenvoudige tapa waar goed over nagedacht is. De smaken passen perfect bij elkaar. Verrukkelijk met een glas vermouth.

Je maakt deze beroemde Gilda tapa zelf heel gemakkelijk. Ik serveer het regelmatig aan mijn gasten en als het echt te warm is voor een glas vermouth, dan schenk ik er een ruim glas Tinto de Verano bij.
Een verrassend drankje. In de regel wordt nog steeds aangenomen dat er in Spanje veel Sangria gedronken wordt maar niets is minder waar.
Spanjaarden drinken geen Sangria. Dit drankje is voor toeristen, vinden ze. Zij drinken Tinto de Verano. Probeer het maar eens uit.

Tapas- De beroemde ‘Gilda’. Deze tapa heeft zijn naam te danken aan Rita Hayworth die de sexy Gilda vertolkt in de gelijknamige film uit 1946.