In Spanje eten we het allemaal. Gezond en super makkelijk te maken.
In het noorden en met name in Catalonië doen ze het als volgt.
Rooster een zo groot mogelijke plak brood
Neem een knoflookteen en wrijf dit heel licht over het brood.
Verdeel hier vervolgens een klein scheutje olijfolie overheen.
Snij een tomaat doormidden en rasp de tomaat er met de hand overheen.
Indien gewenst licht zouten, bij voorkeur met grof zeezout.
Klaar! Het klinkt simpel en dat is het ook. Thuis eten we het bijna iedere dag.
En tweede variant wordt veel gegeten bij ons in Andalusië. Voornamelijk bij het ontbijt.
In een Andalusisch restaurant of bij een barretje krijgt je geroosterd brood los geserveerd met daarnaast een bakje tomatenpulp, grof zeezout en olijfolie. Je kunt nu zelf je ‘pan con tomate’ maken.
Waar het hier natuurlijk om draait, is het recept voor de tomatenpulp en ik heb er oeverloos veel recepten over gevonden.
De ene nog arbeidsintensiever dan de andere.
Mijn eigen versie is razend populair bij vrienden en kennissen en bijna iedereen vraagt me om het recept. Hoe het werkt?
Ik snij een paar rijpe tomaten met vel en al aan stukken, doe dit in een plastic maatbeker, snij een knoflookteentje klein en voeg dit toe. Vervolgens maal ik het met de staafmixer tot een vrij gladde massa en laat het heel even staan zodat het wat dikker wordt.
Dat was het. Twee minuutjes werk!
De pulp smeer je uit over je geroosterde boterham en voegt zelf olijfolie en zeezout naar smaak toe. Een briljant en supergezond ontbijtje.