Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Recept voor Aioli – Spaanse knoflooksaus

Recept voor Aioli – Spaanse knoflooksaus

Recept Spaanse aioli! Het maakt niet uit naar welk restaurant of tapas bar ik ga; aioli hoort er altijd bij. Het is voor mij een onmisbaar Spaans sausje. Aioli is heerlijk om te eten met de beroemde patatas bravas of gewoon met een stuk vers stokbrood. Het recept is heel eenvoudig en je hebt het zo op tafel staan. Kleine moeite – Groot plezier. Aioli is beduidend dikker en romiger dan de knoflooksaus die je misschien gewend bent te eten maar het is heel erg de moeite waard om het eens zelf te maken en dan begrijp je meteen wat ik bedoel.
Aioli is niet alleen geschikt om bij aardappelgerechten of met brood te serveren maar doet het ook altijd heel erg goed bij vlees. En dan met name bij kip. Denk maar eens aan een gegrild kip-spiesje van de barbecue of anders bij een lekkere hamburger. Het geeft het net dat extra tikje aan.
Het recept komt van mijn favoriete restaurant in Malaga.

Recept Spaanse aioli

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eidooier
  • 2,5 dl olijfolie
  • zout
  • citroensap (halve citroen)

Pers de knoflook en doe het in een kom met een eierdooier, zout en citroensap. Voeg al roerende en vooral heel langzaam, beetje bij beetje de olijfolie toe, bij voorkeur met een blender of keukenmachine. Vervolgens is het een kwestie van net zo lang kloppen totdat er een mooie, romige mayonaise achtige saus ontstaat. Meer is het niet.