Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

recept voor Spaanse patatas bravas (tapas)

recept voor Spaanse patatas bravas (tapas)

In Spanje kan je ze echt overal krijgen.  De beroemde patatas bravas, vaak geserveerd met een behoorlijk pittig sausje. Soms zijn ze gebakken maar meestal gefrituurd en het houdt het midden tussen onze gebakken aardappeltjes en friet.
Iedereen eet ze als er tapas op tafel komen en ook ik maak me er iedere keer weer schuldig aan.
In het Zuiden van Spanje doen ze in de traditionele restaurants en tapas bars nog niet zo aan luxe eten. Het is van oorsprong een arm gebied, men eet wat er toevallig voor handen is en aardappels zijn er natuurlijk altijd wel. Goedkoop en bovendien vult het lekker.

Schil een kilo aardappelen, snij ze bij voorkeur in blokjes en laat deze even koken totdat ze bijna gaar zijn maar vast genoeg om niet uit elkaar te vallen. Vul een pan of frituurpan met olijfolie en laat de goed afgekoelde blokjes aardappel hierin frituren totdat ze goudgeel zijn. Klaar!!!! Lekker met grof zeezout.

Het sausje bij de Patatas Bravas. De beroemde Salsa Brava (Dapper sausje)
Ja, hier draait het natuurlijk allemaal om. Dit is het sausje wat de patatas bravas nu zo typisch Spaans maakt. Het sausje is heel erg pittig en wordt daarom vaak gemengd met mayonaise (50/50) en heel eerlijk gezegd vind ik het zo ook het lekkerst.

Ingrediënten voor de Salsa Brava
* 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
* 1 gesnipperde ui
* 2 tenen knoflook
* 1 eetlepel azijn
* 1 theelepel suiker
* zout naar smaak
*scheutje olijfolie
* 2 theelepels paprikapoeder
* 2 theelepels chilipoeder

Pak de staafmixer er bij en meng alle ingrediënten tot een gladde emulsie. Indien gewenst, meng je deze hoeveelheid met precies dezelfde hoeveelheid mayonaise en je hebt de ideale saus voor je patatas bravas.