Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Recept voor Spaanse tortilla

Recept voor Spaanse tortilla

Een goed recept voor Spaanse tortilla vinden, is nog niet zo eenvoudig. Er zijn oneindig veel varianten te vinden op de verschillende websites want één ding is zeker… Tortilla is heel erg populair in Spanje. Het is een eenvoudig gerecht wat je relatief makkelijk zelf maken kan en in Spanje wordt het graag gegeten tussen een stuk stokbrood of als tapa.
Je drinkt er natuurlijk een biertje bij en mocht je toevallig in Malaga zijn… Ga dan vooral naar La Fabrica om eens te zien hoe hier in de zaak zelf bier gebrouwen wordt.

Tortilla met of zonder ui?

Hier een basisrecept voor een eenvoudige tortilla en vanzelfsprekend kan je hier van alles en nog wat aan toevoegen.
Denk bijvoorbeeld maar eens aan reepjes paprika, uitgebakken spekjes, kruiden, knoflook of champignons. De basis is echter altijd hetzelfde. Aardappelen en eieren.
Over het feit of er nu wel of geen uien in een tortilla horen, wordt in Spanje tot op de dag van vandaag ruzie gemaakt en dat vinden wij buitenlanders natuurlijk weer reuze grappig.
Ikzelf hou wel van een beetje ui in de tortilla, vandaar onderstaand recept.

Ingrediënten tortilla:
* kilo aardappelen
* grote ui
* 6 eieren
* olijfolie
* peper en zout

Snij de aardappels en de uien in dunne plakken (1 cm) en laat ze even blancheren in gezouten water.
Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn dus een minuut of 8 is voldoende. Giet de plakken af.
Sla de eieren in een grote schaal tot een mooi egaal geheel, samen met 2 eetlepels water en een snufje peper en zout. Meng hierna voorzichtig het aardappel/ ui mengsel toe aan het eiermengsel en meng goed door elkaar.
Zet een koekenpan (24 cm) met olijfolie op het vuur en verwarm op matige hitte. Voeg het mengsel toe en laat een minuut of drie bakken. Vervolgens moet de massa omgekeerd worden.

Gebruik hiervoor een goed passend deksel of een bord. Druk het mengsel even goed aan, keer de koekenpan om in het deksel of het bord en laat de andere kant van de tortilla gaar worden in de koekenpan.
Let goed op dat er niets aanbrand dus blijf er goed naar kijken.

Deze tapa kan zowel koud als warm gegeten worden. Snij de tortilla bij voorkeur in mooie taartpunten en serveer als onderdeel van je tapas-gerechten of eet een warme punt met een lekkere Spaanse salade.

Recept voor Spaanse tortilla