Recept – Berenjenas con miel de caña – tapas. In Spanje en met name in Andalusië, is dit misschien wel een van de meest geliefde tapas. De ene maakt er plakjes van, een ander snijdt ze in de vorm van frietjes. Het is maar net wat je leuk vindt.
Ik heb het hier over de beroemde Berenjenas con miel de caña. Gefrituurde aubergine in een deegje en overgoten met rietsuikerstroop.
Op de foto zie je ze rechts.
Als ik in Malaga een Tapas-Tour loop met mijn gasten, dan neem ik ze altijd mee naar de markt. Bij een oer-Spaans tentje bestellen we ze dan en drinken er een koel biertje bij. Ontzettend gezellig.
Deze stukjes aubergine worden als tapa en bij voorkeur warm gegeten. Het klinkt misschien wat ongebruikelijk om hartig met zoet te mixen maar geloof me, het is heel erg lekker.
Recept – Berenjenas con miel de caña – tapas
Water
Zout
Aubergine(s)
Bloem
Olijfolie
Stroop
Pak een ruime schaal en vul deze met koud water en voeg een eetlepel zout toe. Snij een aubergine in plakjes van een halve centimeter dik en laat deze een half uur in het zoute water liggen.
Hierna de plakjes goed droogdeppen en door een beetje bloem halen. Meer is het niet.
Frituur in schone olijfolie. (een minuutje of twee.) Even laten uitlekken op keukenpapier en dan snel opdienen.
Pas aan tafel schenk je er de siroop overheen.
Foto genomen bij de Atarazanas markt in Malaga.