Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Recept Spaanse witte bonensoep met chorizo

Recept Spaanse witte bonensoep met chorizo

Dit recept voor Spaanse witte bonensoep met chorizo is misschien wel mijn favoriet in de winter.
Het is echt zo’n maaltijdsoep om heel erg blij van te worden. Als wij hier eens een druilerige dag hebben, dan maak ik het altijd graag. Ik serveer er warm stokbrood en Spaanse aioli bij en dan heb je gewoon een hele maaltijd. Het is razendsnel te maken en ontzettend lekker.

Nodig voor een gezellige pan vol.

4 runderbouillonblokjes
1,5 liter water
1 chorizo-worst
2 eetlepels olijfolie
pot witte bonen (450 gr)
blikje tomatenpurree
blik gepelde tomaten
2 grote uien
2 winterwortelen
500 gram selleriestronken
2 tenen knoflook
1 theelepel chilivlokken

Zet een soeppan op het vuur met 1,5 liter water en de bouillonblokjes. Zodra het water kookt kunnen de bonen, fijngesneden wortel, sellerie en het blik fijngehakte gepelde tomaten toegevoegd worden. Zet hierna de pan op laag vuur.
Bak in een ruime koekenpan de, in kleine stukjes gesneden chorizo in de olijfolie. Zet het vuur niet te hoog en laat het vlees rustig een beetje uitbakken. Voeg gesnipperde ui toe en na een minuut of vijf garen, de tomatenpuree, chili-vlokken en de geperste knoflook.
Laat het geheel nog een minuut of 5 rustig doorgaren en voeg de hele inhoud van de koekenpan vervolgens toe aan de soeppan. Laat rustig nog een half uur zachtjes doorkoken en je hebt een zalige, hartverwarmende Spaanse soep.
Ik serveer het heel regelmatig aan mijn gasten. Altijd een succes.
Gek genoeg is het ook een hele fijne zomersoep al zou je dat niet meteen denken. De hete zomermaanden hier in Andalusië vragen soms gewoon om iets zouts en pittigs. Maak er eventueel een kleine salade bij en j hebt een complete maaltijd.

Recept Spaanse witte bonensoep met chorizo