Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Tapas. Recept groene asperges met ham

Tapas. Recept groene asperges met ham

Tapas. Recept groene asperges met ham.
Groene asperges kan ik hier in Andalusië eigenlijk het hele jaar door wel vinden en daar maak ik natuurlijk gebruik van. Bij mijn favoriete versmarkt in Malaga haal ik ze regelmatig.
Dit tapas gerechtje is zo gemaakt en het staat feestelijk op tafel. Vanzelfsprekend zou je het ook al voorgerecht kunnen serveren.

Groene asperges
Serranoham (gekookte ham kan ook)
Olijfolie
Gedroogde oregano

Asperges doen het altijd goed.

OPTIE 1. Koud
Kook de asperges in water met zout en laat afkoelen. Dep de asperges goed droog en omwikkel ze in het midden met serranoham. Meer hoef je er niet aan te doen. De zoutige smaak van de ham zorgt voor een fantastische smaakbeleving.

OPTIE 2. Warm.
Kook de asperges met zout water en dep ze droog.
Vervolgens wentel je de asperges heel licht in olijfolie waar wat oregano aan toegevoegd is. Wikkel in het midden wat ham en zet de pakketjes in een voorverwarmde oven. (20 minuten op 180 graden)

Kijk hier eens voor meer tapas-recepten.

Tapas. Recept groene asperges met ham.
Natuurlijk zijn groene asperges niet overal het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn uitstekend te vervangen door witte asperges en als die er ook niet zijn, dan koop je eenvoudig asperges uit blik of glas.
Het is weliswaar een eenvoudige tapa maar bijna iedereen kan het waarderen.
De ietwat zoete smaak van een asperge, gecombineerd met het ziltige van de ham, zorgt er voor dat je een mooi gebalanceerd gerechtje voor je neus krijgt.
Heerlijk als tapa maar ook als mooi lunch gerecht. Serveer in dat geval de asperges met ham met een mandje vers brood en spicy Aioli.