Tapas. Recept voor Spaanse gehaktballetjes.
Albondigas in het Spaans.
Weer zo’n typisch Spaans tapas gerecht die je op bijna iedere Andalusische kaart vinden kan.
Het zijn niet meer veel meer dan gehaktballetjes, ondergedompeld in een Spaans tomatensausje maar meer hoeft het ook niet te zijn.
Ook voor Albondigas zijn heel veel verschillende recepten te vinden.
In Zuid Spanje wordt er veel varkensvlees gegeten dus is het ook logisch dat deze gehaktballetjes vaak met varkensvlees bereid worden. Persoonlijk gebruik ik liever half om half gehakt.
Mijn favoriete recept voor Albóndigas. Gekregen van mijn favoriete tapas bar in Malaga.https://tabernacasalola.com/
Ingrediënten:
- 500 gram half om half gehakt
- peper, zout, paneermeel, ei, en een geraspte ui.
Meng dit geheel door elkaar, rol er balletjes van en bak ze in half roomboter, half olijfolie langzaam tot ze lekker gaar zijn.
Voor de tomatensaus gebruik je:
- 1 blik tomatenblokjes (400gr)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- zout naar smaak
- 100 ml rode wijn
- een halve eetlepel chili-vlokken
- snufje paprikapoeder
Kook de saus net zolang in totdat er een dikke, lobbige saus ontstaat en hierna hoef je uitsluitend de gehaktballetjes maar toe te voegen.
Aan het einde van de dag, na een heerlijke tijd aan het zwembad van ons vakantiehuisje, weet ik wel dat ik daar mijn gasten altijd mee verrassen kan.