Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Recept voor Spaanse gehaktballetjes. Albondigas (tapas)

Recept voor Spaanse gehaktballetjes. Albondigas (tapas)

Albondigas. Weer zo’n typisch Spaans tapas gerecht die je op bijna iedere Andalusische kaart vinden kan. Het is niet meer dan gehaktballetjes, ondergedompeld in een Spaans tomatensausje en ook hier zijn heel veel verschillende recepten van. In Zuid Spanje wordt er veel varkensvlees gegeten dus is het ook logisch dat deze gehaktballetjes vaak met varkensvlees bereid worden maar persoonlijk gebruik ik liever half om half gehakt.

Mijn favoriete recept voor Albondigas

Ingrediënten:

  • 500 gram half om half gehakt
  • peper, zout, paneermeel, ei, en een geraspte ui.

Meng dit geheel door elkaar, rol er balletjes van en bak ze langzaam tot ze lekker gaar zijn.

Voor de tomatensaus gebruik je:

  • 1 blik tomatenblokjes (400gr)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • zout naar smaak
  • 100 ml rode wijn
  • een halve eetlepel chili-vlokken

Kook de saus net zolang in totdat er een dikke, lobbige saus ontstaat en dan hoef je uitsluitend de gehaktballetjes maar toe te voegen.