Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Spaans recept voor vijgen met geitenkaas

Spaans recept voor vijgen met geitenkaas

Onze enorme vijgenboom in Andalusie hangt één maal per jaar bomvol met vijgen en daar profiteren we van. Gelukkig zijn ze niet allemaal tegelijkertijd rijp maar meer dan een maand krijgen we niet van hem. De boom geeft toch wel zo’n vierhonderd vijgen per oogst. Een maal per jaar ben ik dus druk met het inmaken en verwerken van honderden vijgen. Vol overgave maak ik potten vol vijgenjam, maak vijgentaart, serveer vijgen bij de kaas. Ik verwerk ze in smoothies en vanzelfsprekend eten we ze in de yoghurt bij het ontbijt en dan nog hou ik er veel te veel over.
Nu is het hier gebruikelijk om producten van het land te ruilen met je buurtjes en vrienden en dat doen we dan vanzelfsprekend ook.
Buurman Alonso komt aan met tassen vol sinaasappels en avocado’s uit zijn tuin, verschillende vrienden uit de omgeving plukken onze vijgen ook. Ze trakteren ons als tegenprestatie op potten met zelf ingelegde olijven, mandarijnen, groene bonen, druiven of grapefruits. Het geeft me een groot gevoel van rijkdom

recept vijgen met geitenkaas

Recept: Verse vijgen met zachte geitenkaas en honing

Leuk als voorgerecht. Ga uit van twee vijgen per persoon.

Vijgen
Zachte geitenkaas (Bettine Blanc)
Honing
Balsamico azijn
Walnoten of amandelschaafsel

Eenvoudiger dan dit kan je het niet krijgen en het is een voorgerecht waar je veel mensen een plezier mee doet.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snij de vruchten aan de bovenkant kruislings in (tot iets over de helft) en knijp ze vervolgens van onderaf iets open.
Vul ze vervolgens met een royale lepel zachte geitenkaas en garneer met kleine stukjes walnoot of amandelschaafsel.
Plaats de vijgen op een ingevette bakplaat en druppel er een klein beetje balsamico azijn overheen.
Laat het geheel in de oven tien minuten warm worden en zet de vijgen daarna over op mooie bordjes.
Overgiet met een beetje honing.