Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Recept voor Spaanse gazpacho

Recept voor Spaanse gazpacho

Als de mussen dood van het dak vallen en je hebt geen zin in een warme maaltijd, dan doet een kop koude, Spaanse gazpacho wonderen. In heel Spanje wordt deze koude soep gegeten en vanzelfsprekend is het vooral op warme zomerdagen razend populair. Het is ook nog eens enorm gezond en ik begin nu zo langzamerhand te begrijpen waarom al die Spanjaarden toch zo oud worden. Gezonde ingrediënten worden gebruikt voor fantastische gerechten. Het kan dus blijkbaar prima samengaan.
Heerlijk als lunch of tussendoortje. Wil je een gazpacho maken als voorgerecht, serveer het dan in een mooi glas.

Wat heb je nodig voor een liter gazpacho?

500 gram rijpe tomaten
1 komkommer
1 (rode) ui
1 rode paprika
2 tenen knoflook
2 sneeën witbrood
3 eetlepels wijnazijn
75 ml olijfolie
Peper en zout naar smaak
kleine chilipeper (voor de liefhebber)
Paar blaadjes basilicum voor de garnering

Allereerst rooster je de paprika in de oven. Laat goed afkoelen en verwijder vel en pitjes. Als je daar geen zin in hebt, koop dan een potje kant en klaar geroosterde paprika.
Rooster 1 boterham en snij deze in kleine blokjes als croutons. Hou dit even apart.
Hou ook een beetje komkommer, tomaat en ui apart en maak hier hele kleine blokjes van die later als garnering gaan dienen.

Pak de blender erbij en meng alle ingrediënten beetje bij beetje samen tot een dikke massa. Het brood zorgt ervoor dat de koude soep wat dikte krijgt. Mocht het soepje je te dik lijken, voeg dan een beetje water toe.
Let op: Chilipeper kan je naar wens toevoegen als je van pittig houd maar het hoeft er niet perse bij.

Het gazpacho mengsel moet nu minimaal een uur de koelkast in en ook de groenten-garnering gaat koud op de soep.
Je hebt nu voldoende gazpacho voor 4 kommen soep of voor 6 mooie glaasjes vol.
Garneer de gazpacho met je bewaarde garnituur,een paar croutons en een blaadje basilicum.