Beschouwingen van een Hollands meisje in Andalusië

Een tapasfeestje

Een tapasfeestje

Een tapasfeestje bij jou thuis organiseren is veel minder ingewikkeld dan je wellicht denkt.
Tapas zijn enorm populair en geliefd bij bijna iedereen.
Succes verzekerd en het vergt weliswaar de nodige voorbereiding maar moeilijk is het niet.
Denk allereerst na over een kleurig gedekte tafel, vrolijke schaaltjes en ander serviesgoed.
En paar gezellige servetten op tafel, een Spaans muziekje, en het begin is gemaakt.

recept-aioli


Serveer je gasten bij aankomst bijvoorbeeld een droge rosé cava of zet een enorme kan witte sangria op tafel. Feestelijker kan het bijna niet. Vergeet geen Spaanse wijnen in te kopen.
Zet alvast wat koude tapas op tafel die je reeds hebt voorbereid. Denk hierbij aan:
Goede, Spaanse olijven
Gemarineerde Manchego kaaspuntjes en wat dun gesneden Serrano ham
Vers brood met Spaanse aioli

Tapas feest ham kaas Spaans

Als je in een Spaanse tapas bar verschillende tapas bestelt, die je vervolgens deelt met de hele tafel, dan bepaalt de keuken van de bar in de regel in welke volgorde ze op tafel komen. Het komt bijna nooit voor dat alle tapas op hetzelfde moment op tafel worden gezet.
De ober draaft af en aan met de tapas zoals ze uit de keuken komen en meestal wordt er begonnen met koude tapas.
Zelf vind ik het leuk om daarna te volgen met een klein glaasje of kommetje Spaanse gazpacho. Ook dit gerechtje kan je ruim van tevoren bereiden.

Recept voor een originele Spaanse gazpacho


Vervolgens zet je alle andere koude tapas op tafel en loop je van tijd tot tijd de keuken in om er een warme tapa aan toe te voegen.
Let er op dat je voor de warme tapas het nodige voorbereidingswerk al gedaan hebt want het is niet gezellig als jij als gastvrouw of -heer te lang van tafel wegblijft.

Denk bij koude tapas eens aan:
Ingelegde ansjovis met knoflook
Ensaladilla Rusa
Vijgen met geitenkaas en honing als salade

Tapa of salade van vijgen, geitenkaas en honing.

Voor de warme tapas kan je alle kanten op. Kijk hier even voor alle tapasrecepten

Persoonlijk vind ik dit de echte succesnummers en alleen voor de gamba’s zul je even echt je aandacht erbij nodig hebben.

Spaanse gehaktballetjes in een tomatensaus
Gamba’s Pil Pil
Patatas Bravas met een echt Spaans sausje


Je ziet het. Op deze manier maak je er al heel snel een geslaagd tapasfeestje van.
De typisch Spaanse nagerechten zijn vaak zwaar. Het zijn vooral zaken als taartjes of Crema Catalana.
Wat zou je daarom kunnen denken van een mooi hoog glas, gevuld met een bolletje citroenijs, een scheutje cava en gegarneerd met een takje munt. Een frisse afsluiter na een hele avond tapas eten.

Bij de koffie serveer je een Spaanse likeur zoals bijvoorbeeld Likor 43 en het feest is compleet.

Alexander en ik wonen heel dicht in de buurt van Malaga en als we maar even kunnen, gaan we naar het beroemde tapas restaurant Casa Lola in Malaga.
Bij uitstek de plek om inspiratie op te doen.